TURİST İSHALİ
Dünyanın neresinde olursanız olun yiyip, içtiklerinize çok dikkat etmelisiniz. Mikroplar değişik yollarla bulaşabilir. Yiyecekler ve içtiğiniz suyla bulaşabildiği gibi yüzme havuzları, göller, nehirler ve denizde yüzerken yuttuğunuz suyla da bulaşabilir. Turist ishalide kolera, tifo ve hepatit A hastalıkları gibi yiyecek ve içeceklerle bulaşır. Alınabilinecek basit önlemlerle bu hastalıklardan korunmak mümkündür.
  • Tuvalete gittikten sonra ve yemek yemeden önce mutlaka ellerinizi yıkayınız.
  • Eğer bulunduğunuz yerdeki içme suyunun güvenirliliği ile ilgili bir kuşkunuz var ise, yiyeceklerinizi yıkamadan veya dişlerinizi fırçalamadan önce kullanacağınız suyu mutlaka kaynatın, dezenfektan tabletleri ile steril edin ya da şişe sularını kullanmayı tercih edin.
  • İçeceklerinizin içine koyduğunuz buzun güvenli bir sudan yapıldığına emin olmadıkça kullanmayınız.
  • Genellikle sıcak çay veya kahve , şarap, bira, soda, alkolsüz içkiler ile paket ya da şişede olan meyva sularını içmek daha güvenlidir.
  • Beklemiş yemekleri yemeyin, yeni ve iyi pişirilmiş sıcak yemekleri yemelisiniz.
  • Soyarak veya kabuklarını ayıklıyarak yedikleriniz dışında, çiğ yenen yiyecekleri yemekten kaçının.
  • Görünümü kötü olan ( kokusu, rengi v.b) yiyecekleri tüketmeyiniz.
  • Güvenirliliğinden emin olmadığınız açıkta satılan dondurmaları tüketmeyiniz.
  • Pastörize edilmemiş ya da açıkta satılan sütü içmeyiniz.
  • Balık ve kabuklu deniz hayvanlarını bazı ülkelerde yemek tehlikeli olabilir. Pişmemiş balık ve istiridye yemek özellikle çok tehlikelidir.

Turist ishalinin tipik belirtileri; ishal, mide bulantısı, denge kaybı ve halsizliktir. Hastalık genellikle 3-7 gün sürer. Gelişmekte olan ülkelerdeki ( Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika ) tesislerde değişik türden yiyecekleri yemek risklidir.Ama en tehlikeli olanı sokaktaki satıcılardan alınan yiyecek ve içeceklerdir.

Turist ishalinden korunmanın en önemli yolu yiyecek ve içeceklerimizde seçici olmaktır. Turist ishalinde;ağız yoluyla sıvı gıdalar alınmalı (Meyve suyu,kafeinsiz içecekler ve tuzlu kraker tavsiye adilir.) Şiddetli su kayıplarında oral solüsyon tavsiye edilir. (Su,tuz ve şekerden oluşan karışım) Sütlü gıda ve sütlü içeceklerden ve temizliğinden emin olmadığınız suları tüketmeyiniz. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmayınız.

Ana Menu / E-Mail / Bilkent Üniversitesi Ana Sayfa