TURİST İSHALİ
|
Dünyanın
neresinde olursanız olun yiyip, içtiklerinize
çok dikkat etmelisiniz. Mikroplar değişik
yollarla bulaşabilir. Yiyecekler ve içtiğiniz
suyla bulaşabildiği gibi yüzme
havuzları, göller, nehirler ve denizde
yüzerken yuttuğunuz suyla da
bulaşabilir. Turist ishalide kolera,
tifo ve hepatit A hastalıkları gibi
yiyecek ve içeceklerle bulaşır.
Alınabilinecek basit önlemlerle bu
hastalıklardan korunmak mümkündür. |
- Tuvalete
gittikten sonra ve yemek yemeden önce
mutlaka ellerinizi yıkayınız.
- Eğer
bulunduğunuz yerdeki içme suyunun
güvenirliliği ile ilgili bir kuşkunuz
var ise, yiyeceklerinizi yıkamadan veya
dişlerinizi fırçalamadan önce
kullanacağınız suyu mutlaka kaynatın,
dezenfektan tabletleri ile steril edin ya
da şişe sularını kullanmayı tercih
edin.
- İçeceklerinizin
içine koyduğunuz buzun güvenli bir
sudan yapıldığına emin olmadıkça
kullanmayınız.
- Genellikle
sıcak çay veya kahve , şarap, bira,
soda, alkolsüz içkiler ile paket ya da
şişede olan meyva sularını içmek
daha güvenlidir.
- Beklemiş
yemekleri yemeyin, yeni ve iyi
pişirilmiş sıcak yemekleri
yemelisiniz.
- Soyarak veya
kabuklarını ayıklıyarak yedikleriniz
dışında, çiğ yenen yiyecekleri
yemekten kaçının.
- Görünümü
kötü olan ( kokusu, rengi v.b)
yiyecekleri tüketmeyiniz.
- Güvenirliliğinden
emin olmadığınız açıkta satılan
dondurmaları tüketmeyiniz.
- Pastörize
edilmemiş ya da açıkta satılan sütü
içmeyiniz.
- Balık ve
kabuklu deniz hayvanlarını bazı
ülkelerde yemek tehlikeli olabilir. Pişmemiş
balık ve istiridye yemek özellikle çok
tehlikelidir.
Turist ishalinin
tipik belirtileri; ishal, mide bulantısı, denge
kaybı ve halsizliktir. Hastalık genellikle 3-7
gün sürer. Gelişmekte olan ülkelerdeki (
Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika ) tesislerde
değişik türden yiyecekleri yemek risklidir.Ama
en tehlikeli olanı sokaktaki satıcılardan
alınan yiyecek ve içeceklerdir.
|
Turist
ishalinden korunmanın en önemli yolu
yiyecek ve içeceklerimizde seçici
olmaktır. Turist ishalinde;ağız
yoluyla sıvı gıdalar alınmalı (Meyve
suyu,kafeinsiz içecekler ve tuzlu kraker
tavsiye adilir.) Şiddetli su
kayıplarında oral solüsyon tavsiye
edilir. (Su,tuz ve şekerden oluşan
karışım) Sütlü gıda ve sütlü
içeceklerden ve temizliğinden emin
olmadığınız suları tüketmeyiniz.
Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik
kullanmayınız. |
Ana Menu / E-Mail / Bilkent Üniversitesi Ana Sayfa
|