Saglik Merkezine Hosgeldiniz!

 

EBOLA VİRÜSÜ HASTALIĞI VE KORUNMA YOLLARI

 

Derleyen: Doç.Dr. Jale Erten

Dr.Kamuran Kuş

Oldukça bulaşıcı ve öldürücü olan bu virüs ismini Afrika’daki bir nehirden almıştır. Ebola Kanamlı Ateş olarak da bilinmektedir. İlk olarak 1976’da Zaire’de görülmüştür. Daha çok sahra altı batı Afrika ülkelerinde (Gine, Siera Leona, Liberya) son olarak Nijerya’da görülmüştür. 22.08.2014 tarihi itibariyle 2615 vaka görülmüş bu hastalardan 1427 kişinin ölümüne neden olmuştur.


BULAŞMA YOLLARI VE KULUÇKA SÜRESİ

Virüsü aldıktan sonra 2-21 gün içinde semptomlar görülebilir. Genellikle 8. ya da 10. günde görülür.

  1. Hastanın kan ve diğer vücut sıvılarıyla (idrar, salya, dışkı, kusmuk ve meni) direk temas yoluyla

  2. Hasta kişilerin vücut salgılarıyla kontamine olmuş eşyalar ile indirekt temas yoluyla

  3.  Hasta hayvanlarla temas sonucu bulaş oluşur.

  4. Bulaşma açısından en riskli gruplar hasta ile yakın teması olan hasta yakınları, sağlık çalışanları ve defin işleriyle direk ilgili olan kişiler.

 

  

HASTALIK BELİRTİLERİ

İlk birkaç günde çok spesifik olmayan gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi belirtiler tanı koymayı zorlaştırmaktadır.

  • Yüksek ateş

  • Baş ağrısı

  • Kas Ağrısı (sırtta ve göğüste)

  • Halsizlik

  • Karın Ağrısı

  • İştahsızlık

  • Ciltte döküntüler gibi belirtilerle başlayıp sonra kusma, ishal gibi mide bağırsak sistemi ile ilgili şikâyetler ilave olur. Hastalığın seyri çok hızlıdır. İleriki dönemlerde tansiyon düşüklüğü, vücudun içinde ve dışında kanamlar (burun, makat vb.), karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklar görülür.

 

 

LABORATUVAR

Beyaz kürelerde ve trombositlerde azalma, karaciğer fonksiyon testlerinde yükselme görülür. Buna bağlı olarak bağışıklık sisteminde zayıflama, pıhtılaşma fonksiyonlarında bozukluklar ortaya çıkar.

Ebola virüs şüphesi olan hastada virüs antikorlarının ELISA yöntemiyle IgG tayini, PCR ve virüs izolasyon testleri yapılır.

TEDAVİ

İlk birkaç günde bazı hastalarda belirtiler çok spesifik olmadığı için hastalığa maruz kalma riski olan hastalar derhal izole edilip destek tedavisine başlanmalıdır.

Ebola virüsünün kesin bir tedavisi yoktur. Semptomlara yönelik ciddi bir tedavi gerektirir. Hastanın sıvı ve elektrolit dengesi, tansiyon ve oksijen satürasyonu düzeltilir. Oluşabilecek süper enfeksiyonlar içinde tedbir alınır.

 

 

KORUNMA

1.      Virüs çok bulaşıcı ve ölümcül olduğu, belirli bir tedavisi ve aşısı olmadığı için hasta sayısını azaltmak ve ölümleri engellemek için uygulanabilecek yegâne tedavi koruyucu önlemlerin alınmasıdır.

 

2.      Ebola virüsü taşıyan insanlarla yakın kontak hemen kesilmelidir. Hastanın izole edilmesi ve temas ettiği kişilerin de derhal karantinaya alınması gerekmektedir.

3.      Sağlık personelinin elbiseler, maske, gözlük, galoş vb. giysilerle hastanın vücut sıvıları ve kanıyla temasını engellemesi gerekmektedir. Virüs nedeniyle ölen kişinin vücuduyla temastan kaçınılmalıdır.

4.      Ebola salgını olan ülkelere seyahat etmek, o ülkelerden gelen kişileri yakın takip altında tutmak gerekmektedir.

5.      Kişisel hijyene (el yıkama) dikkat edilmelidir.

6.      Hasta hayvanların tüketilmemesi

7.      Erkek hastalar iyileştikten sonra 7 haftaya kadar spermleri ile hastalığı bulaştırabilmektedir.


 

Referanslar:

  1. http://www.cdc.gov/vhf/ebola/

  2. http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/

  3. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/

  4. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001339.htm

  5. https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Infection_Mrchanism_of_Genus_Ebolavirus

  6. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Dizisi-8-

  7. Düzen Laboratuvarı Bülteni

  8. Prof.Dr. Recep Akdur  http://www.odatv.com/n.php?n=imamlar-ve-saglik-calisanlarini-bekleyen-buyuk-tehlike-ne--1308141200               

Kullanılmış olan fotoğraflar CDC, WHO, ADAM ve Microbewiki sayfalarından alınmıştır.

Web sayfasının dizaynı Aytuna Devrim Canbul tarafından yapılmıştır.

| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |